eNorssi haki ja sai yhdessä Hämeenlinnan normaalikoulun kanssa Opetushallituksen tukea sosiaalisen median luokkahuonekokeiluihin (Koulu 3.0 - sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa) ja niiden dokumentointiin. Hanke käynnistyi syksyn 2010 aikana ja jatkuu vuoden 2011 loppuun saakka.

maanantai 22. marraskuuta 2010

HD kameran ja miniläppärin yhteiselon sietämätön keveys

No niin, laitteet on nyt saatu osin käyttöön ja intoa puhkuen lähdin kokeilemaan, miten mainio Canonin Legria HF R16 toimii yhteen Asus Eee PC:n kanssa. Ensimmäisen viikonvaihteen kokeiluista voisi kirjoittaa vaikka kirjan, mutta tyydyn nyt blogikirjoitukseen...

Ensinnäkin täytyy sanoa, että minikone ja kamera sinällään toimivat upeasti! Kamerassa on sisäinen muisti, sekä SDHC-kortti. Kuvamateriaalin saa siis tallennettua kortille ja kortin siirrettyä suoraan tietokoneen kortinlukijaan. Minikone lukee kortin kivutta ja MediaPlayer näyttää jopa ilman mitään lisäasennuksia 1920x1080 HD-kuvaa! Tosin Asuksen pikkunäytön myötä pienennettynä. Tähän asti siis kaikki hyvin.

Seuraava vaihe onkin sitten editoida videota ja tässä kohtaa alkaa haasteet... Windows MovieMaker (WMM) 2.6 ei lue AVCHD tiedostoja, eli videota ei saa sellaisenaan lisättyä ko. ohjelmaan. No, ei muuta kuin etsimään sopivaa konvertteria, joka muuntaa videon WMM:n ymmärtämään muotoon. Ohjelmia löytyy paljon ja ensin asentelin AVS Converterin, jota verkossa linkitetään ja mainostetaan paljon. No ohjelma olikin erittäin hyvä, mutta maksuttomaksi mainostettu olikin "melkein" oikea ohjelma, eli ilman maksua saa käyttöön ohjelman, joka tekee videon päälle AVS-mainostekstin. Tämä piti siis hylätä, koska en halua ohjelmasta maksaa. Seuraava yritys osuu paremmin kohdalle ja löysin Free HD Converterin (www.koyotesoft.com) ja kyseisellä pikku Freeware ohjelmalla tiedosto kääntyikin avi-muotoon ja toimi WMM:ssä.

Pikkukoneelle AVCHD-tiedostot ovat kuitenkin isoja käsiteltäviksi ja päätin etsiä muitakin vaihtoehtoja. Ilokseni huomasin, että kamera itsessään osaakin muuntaa tiedostot hyvin helposti MPEG-2 -muotoon joka on WMM:n yksi tukemista muodoista. Konvertointi kamerassa sujui nopeasti ja kiintolevylle tallennettu tieto siirtyy muunnoksessa oletuksena kortille. Taas kortti tietokoneeseen ja homma tuntuu toimivan. Mutta, mutta... Eipä sittenkään! WMM kyllä suostui tuomaan videon, mutta näyttää vain mustaa ja tulkitsee tiedoston ääniraidaksi. MediaPlayerissa puolestaan kaikki toistuu taas kunnolla. Eli taas uusi ongelma ja uutta ratkaisua etsimään...

No, seuraavaksi päädyin guuglaamaan eri koodekkeja ja mahdollisia ratkaisuja. Pian kävikin ilmi, etten ollut ongelman kanssa yksin. Osa WMM-versioista tukee MPEG-2 muotoa, osa ei. Ja osa käyttäjistä oli ongelmansa saanut ratkaistua esim. K-liten koodekeilla. Päätin itse edetä toisin ja etsiä toisenkin konvertterin, jolla puolestaan muunnan MPEG-2 tiedoston pomminvarmaksi Wmv-tiedostoksi. Tähän löytyikin sopiva ohjelma samaisen Koyoten sivuilta, eli Free Video Converter. Muunsin tiedoston aluksi 720x576px wmv muotoon, jotta koko pysyy ennallaan ja laatu ei kärsi pahasti. Kaikki sujuu hyvin ja WMM lukee tiedostoa mainiosti. Kokeillakseni pikkukoneen vääntöä, teen mallielokuvan ja yritän tallentaa sen lopuksi koneelle elokuvamutoon. Ja se tapahtuu taas - ei toimi. Kone ilmoittaa, ettei pysty tallentamaan tiedostoa. Ei tarkempaa selitystä miksi.

No taas täytyy kokeilla jotakin muuta. Päätin kokeilla muuttaa tiedoston Free Video Converterissa kokoon 640x480. Tämä muutos toimi ja kaikki pelaa niinkuin pitääkin! Asetuksian ovat seuraavat: tallennusmuoto wmv, koodekkina WMV8, koko 640x480, suhde 4:3, Fps 25 ja bittitaso 7000. Tuloksena kohtuullisen tiivis ja hyvätasoinen video. Miksi tuo alkuperäinen kuvakoko ei sitten toiminut, siihen en löytänyt vastausta.

Eli vaikka kameran esite kertookin kameran tekevän MPEG-2 muotoista videota, on formaatissa jotakin, mikä ei ole sellaisenaan WMM yhteensopiva. Esittelemäni ratkaisu ohittaa monet ongelmat, mutta vielä hakusessa on helpompi vaihtoehto. Ehkä se löytyy, kun asennan kameran omat ohjelmat ;-) Lähtökohtanani oli kuitenkin rimpuilla verkon ilmaisohjelmilla ilman sitoutumista mihinkään laitevalmistajaan. No, se onnistui, mutta hiukan hankalalla tavalla. Ratkaisujen etsiminen on hidasta ja haastavaa, mutta ratkaisun löydyttyä palkitsevaakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti