eNorssi haki ja sai yhdessä Hämeenlinnan normaalikoulun kanssa Opetushallituksen tukea sosiaalisen median luokkahuonekokeiluihin (Koulu 3.0 - sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa) ja niiden dokumentointiin. Hanke käynnistyi syksyn 2010 aikana ja jatkuu vuoden 2011 loppuun saakka.

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Audacity - mainio ohjelma Podcasteja varten!

Joululoma kun opella on vain aikaa, ehdin lopulta asentamaan minikoneelle Audacityn. En ole ohjelmaa juurikaan aiemmin käyttänyt, mutta Koulu 3.0 -hankkeeseen ajattelin tehdä oppilaidenkin kanssa jonkinlaisen "ääniprojektin" ja Audacity on tuohon tarkoitukseen mainio ohjelma.
















Hankkeen pikkukoneille on asennettuna Win7 Enterprise, joten ohjelman tuorein "vakaa" versio 1.2.6 ei laitteessa toimi (ainakaan kuten pitäisi). Niinpä asensin 1.3.12-Beta version. Tuo Beta kuullosti muutenkin hyvältä, koska siinä on mukana aiemmasta versiosta puuttuva tuki mm. WMA-tedostomuodolle (sekä mm. AC3, AMR(NB), M4A...). Tämä tosin edellyttää
FFmpeg import/export libraryn tuomista erikseen. Toinen erikseen asennettava palikka, mikä varmasti kannattaa asentaa, on LAME MP3-enkooderi - tämä mahdollistaa MP3-tiedostojen tallentamisen Audacityllä.

Ohjelma-asennukset sujuivat kivutta ja Audacityn kanssa pääsi alkuun nopeasti. Olin myös ilahtunut siitä, että pikkukoneen pikkunäyttö riittää ohjelman kanssa toimimiseen, vaikka käyttäisikin useampaa ääniraitaa - tuolloin vain raitojen korkeus täytää litistää melko pieneksi. Ohjelmalla luonnistuu niin tallentaminen koneen mikin kautta kuin valmiin datan tuominen muualtakin. Oman muutaman tunnin leikkituokioni aikana kokeilin äänittämistä, efektien tuomista Freesoundista, valmiin musiikin tuomista joulupukin kontista löytyneeltä CD:ltä (Tappara on terästä ;-) ja näiden raitojen feidauksia, tasojen säätelyä, efektien käyttöä jne. Ja lopputulos on helppo tallentaa vaikkapa waviksi tai MP kolmoseksi. Eli jakelukin eteenpäin onnistuu helposti ja tuotetut tiedostot myös aukeavat muuallakin. Laitan joskus tuonnempana tuotoksia kokeilumielessä tänne blogiinkin...

Mainioita ohjeita ohjelmaan löytyy mm. Sibelius-akatemian tuottamana ja jos tykkää katsella videomuodossa, niin YouTubeen voi aina luottaa... Varsinainen Audacityn oma ohjemateriaali puolestaan löytyy Sourceforgen sivuilta.

Ei muuta kuin suuntaa osoitteeseen http://audacity.sourceforge.net/ ja asenna itsellesi Audacity - muutaman tunnin kokeilun ja leikkimisen jälkeen ohjelma on aika mukavasti hallussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti