eNorssi haki ja sai yhdessä Hämeenlinnan normaalikoulun kanssa Opetushallituksen tukea sosiaalisen median luokkahuonekokeiluihin (Koulu 3.0 - sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa) ja niiden dokumentointiin. Hanke käynnistyi syksyn 2010 aikana ja jatkuu vuoden 2011 loppuun saakka.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Näyttö ”väreilee”

Viimeisen viikon ajan miniläppärini on ollut hieman huomionkipeä. Käynnistäessä koneen ja/tai palauttaessa valmiustilassa näyttö on ”väreillyt” hetken aikaa. Oletteko muut ASUKSEN käyttäjät törmänneet samaan?

Yleensä tuo on kestänyt vain muutamien sekuntien ajan ja loppunut, jos näytön kulmaa hieman muuttaa, eli olisiko jokin lämpöön liittyvä juttu tai sitten ääriasennossa piuhat on tiukalla ;-)

Koitin ottaa väreilystä screenshottiakin muille nähtäväksi, mutta eipä se onnistunut. Taitaa olla niin, että tietokoneen ”mieli” ei värinää havaitse, vaan kuvaruutukaappaus syntyykin oikeastaan siitä, millainen näytön pitäisi olla eikä niinkään siitä, mitä minä oikeastaan näen. Menee aika filosofiseksi... But you know what I mean.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Käyttökokemuksia Koulu 3.0 still-kamerasta


Olen nyt käyttänyt varsin aktiivisesti Koulu 3.0 -hankkeeseen hankittua still-kameraa. Laite on reissannut Lapissa ja Englannissakin - samalla on tullut napsittua materiaalia eNorssin kuvakirjastoa varten. Kamera on osoittautunut laadukkaaksi ja toimintavarmaksi. Ainoa selkeä miinus on ollut akkujen puute, mutta sekin on korjaantunut ostamalla USB-akkulaturi, näin lataaminen onnistuu miniläppärin kautta ja laturi on sopivan pieni reissukäyttöäkin varten.

Ottakaa muuten muutkin ihmeessä paljon kuvia ja jakakaa opetuskäyttöön sopivia samaisen eNorssin kuvakirjaston kautta muillekin opettajille. Ohjeita löydät osoitteesta http://www.enorssi.fi/opetusmateriaalit/kuvakirjasto

Niin ja kyseisellä kameralla otettu kuva komeilee tietysti myös eNorssin etusivulla. Otettu Ylläksellä talvilomalla, sain hyvän tekosyyn pieneen taukoon kavuttuani mustan nousun suksilla ylös ;-)

torstai 10. maaliskuuta 2011

Miniläppärit koulun arjessa

Hankimme kouluun viime syksynä kaksi kärryllistä (x14 konetta) minikannettavia, samanlaisia kuin Koulu 3.0 -hankkeeseenkin hankittiin. Miniläppärien myötä tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen opetuksessa on monipuolistunut ja tavallaan "vapautunut" mikroluokan kahleista, nyt toiminta on monella tapaa luontevampaa ja simuloi paremmin normaalia arkityöskentelyä.

Parin ensimmäisen opettelukerran jälkeen minikannettava on ollut nopea ja helppo ottaa käyttöön ja on pystynyt lähes kaikkeen, mihin isompaa konetta olemme aiemmin käyttäneet.



Miniläppärit siirrellään paikasta toiseen käyttäen tarkoitukseen hankittuja kärryjä. Kaikille koneille on omat laturinsa kärryssä ja kärrystä lähtee yksi virtapiuha, joka kytketään palautuksen yhteydessä ajastinkellolla varustettuun pistorasiaan. Näin koneet ovat käyttövalmiina aina kärryä lainatessa ja akut eivät kuitenkaan ole jakuvassa latauksessa.

Kärry on osoittautunut mainoksi ja rullaa kevyesti & ylittää pienet kynnyksetkin melko mukavasti! Kärryratkaisun myötä laitteiden liikutteleminen luokasta ja tilasta toiseen on onnistunut hienosti. Kärryn päällä on varauslista, josta kärryn voi varata luokkansa käyttöön.