eNorssi haki ja sai yhdessä Hämeenlinnan normaalikoulun kanssa Opetushallituksen tukea sosiaalisen median luokkahuonekokeiluihin (Koulu 3.0 - sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa) ja niiden dokumentointiin. Hanke käynnistyi syksyn 2010 aikana ja jatkuu vuoden 2011 loppuun saakka.

lauantai 11. joulukuuta 2010

Problem - solved!

Kokeilin vielä värkkäillä muutama WMM-videon MPEG-kakkosista. Homma hoitui ongelmitta kokoon 640x480 (1 Mbps For Lan). Hiukan tuo aiemmin todettu tarve pienentää kokoa vielä vaivasi, joten voimaantuneena viimeaikaisista onnistumisista kokeilin vielä aiemmin takunneen 720x576 kokoisen videon tekoa WMM:llä. No, tämäkin onnistui, joten ongelmat on nyt ainakin toistaiseksi ohitettu.

Videon työstö pikkukoneella on ihan "normaalin" tuntuista ja sujuvaa. Videon tallentamiseen aikaa on syytä varata hiukan tavallista enemmän, mutta muuten koko paketti toimii ihan kuten pitäisikin!

MPEG-2, äänet, kuva ja MovieMaker!

Tänään päätin taas kokeilla, olisiko tuohon kameran MPEG-2 videon ja Windows MovieMakerin "äänettömyysongelmaan" löydettävissä ratkaisua. Aikani askarreltuani ratkaisu löytyi ja melko helppokin vielä!

Eli MovieMakerissa valitse ylhäältä valikosta "Tools" ja sitten "Options". Seuraavaksi välilehti "Compatibility" ja sieltä ruksi pois kohdasta "Microsoft DTV - DVD Audio...". Tämän jälkeen ohjelma kiinni ja uudelleen auki. Tämä poisti äänen osalta Microsoftin koodekin ja korvasi sen Pixelan koodekilla, mikä toistaa äänet WMM:ssä! Alla pari kuvaruutukaappausta vielä selkiyttämään asiaa.

Eli homma näyttäisi (konditionaali taas kerran!) olevan ratkaistu. Tee edellä mainittu koodekin vaihto WMM:ssä, kameralla normikuvaus hoodeenä, konvertointi MPEGiksi kamerassa ja siirto läppärille - nyt pitäisi kaiken toimia ilman erillisiä konvertointiohjelmia! Yrittänyttä ei laiteta.
















torstai 9. joulukuuta 2010

HD-kamera testissä ja minikone kovilla!

Kuvasin viikolla kokeilumielessä Hämeenlinnan Taitoluistelijoiden joulunäytöksen HD-kuvana Koulu 3.0 -videokameralla. Tällä kertaa blogissa muutama vastaantullut haaste ja ajatus kokeilusta..

Kamera on hyvä, se täytyy sanoa. Mutta, mutta... Täysi akku tyhjeni hieman yli tunnissa, mikä oli pienoinen yllätys. Olisiko kylmät olosuhteet ja zuumailu ollut syynä. No, nippanappa näytös ehdittiin kuvaamaan loppuun. Kotiin tultuani kokeilin, miten tavallinen telkkariin liitetty DVD-tallennin osaa näyttää ja käyttää HD-kuvaa. Kytkin kameran RCA-liittimillä DVD-soittimeen ja iloiseksi yllätyksekseni kuva löytyi ongelmitta TV-ruudulle. Tv on perus HD-ready, ei Full HD ja DVD ikivanha JVC, joka ei ole HD:stä kuullutkaan. Ainoat miinukset olivat hieman toivottua alhaisempi kuvanlaatu ja oikeassa alakulmassa jatkuvasti näkyvät kelaus yms. painikkeet, jotka "tarttuivat" myös DVD:lle tallentuvaan kuvaan. Sinällään homma toimi kuitenkin niin hyvin, että otinpa samantien pari tuntia videokuvaa harjoittelijoiden tunneista ja poltin heille DVD:t kotiin katseltaviksi - kamera olisi hyvä perusvaruste kaikkiin harjoittelukoulujen luokkiin!

No kokeilinpa sitten HD-kuvan tuontia kameralta minikoneellekin. Tässä kohtaa pikkukone huusi armoa. Tunti HD-kuvaa siirtyi läppärille ripsakassa 2,5 tunnissa... Eli ei kannata ehkä jäädä viereen odottamaan siirron ajaksi... HD -> SD (MPEG-2) konvertointi kannattaa myös tehdä mieluummin kamerassa (-> WEB), tuolloin konvertointiin menee noin videoleikkeen keston verran aikaa, tietokoneella ja ImageMixerillä huomattavasti kauemmin.

torstai 2. joulukuuta 2010

Tuulta päin!

Nyt laitteet ovat todennäköisesti jo saapuneet yksikköönne ja kokeilu voi alkaa. Tehdään tästä porukalla suomen paras yhteisöllisen median hanke!

Sosiaalinen ja yhteisöllinen media mahdollistavat normaalista poikkeavat lähestymistavat asioihin, vaikkapa South Parkin käytön ;-)